Prana yaşam enerjisi, yaşamın nefesi anlamına gelir. Yama kontrol demektir. Pranayama yaşam nefesimizin kontrolüdür.
Pranayama, binlerce yıllık uygulama ile kanıtlanmış enerjili solunum tekniğidir. Pranayama ile yaşam enerjimizi, yanımızda olan bir yerde yatarken kontrol edebiliriz. Enerjiyi elbette fiziksel beden de dahil olmak üzere varlığımızın farklı bölümlerine taşıyabiliriz. Bu şekilde yorgunluktan kurtulabilir, zihinsel kapasitemizi artırabilir, konsantrasyonlarımızı ve düşüncelerimizin kontrolünü geliştirebiliriz (bu muhtemelen bizim için en ilginç olanıdır) veya enerjimizin bir yere yapışması durumunda vücudumuzun yenilenmesini yineleyebiliriz. Bu yüzden öğrenmek çok pratik bir beceridir.
İlk denemelerimizde halihazırda hissedebildiğimiz, Pranayama egzersizlerinin etkileridir. Bu bize devam etmek ve düzenli hale getirmek için ilham vermektedir. Bu sanatta usta olmadıkça enerjimizle ilgili daha ciddi sorunları çözmenin zor olduğunu belirtmek önemlidir. Çeşitli nedenlerden dolayı engeller olabilir: fiziksel (belki de sert bir kas veya preslenmiş sinir), duygusal (geçmiş yıllardan işlemediğimiz bir deneyim) veya zihinsel (görüşlere veya uzun süreli zihinsel strese yatkınlıklar). Daha ciddi durumlarda, örneğin enerjimiz tamamen veya varlığımızın belli kısımlarında tükendiğinde, deneyimli birinden yardım aramak daha iyidir. Yine de Pranayama ile başlayarak basit egzersizlerin sorunumuzu da çözebileceğini öğrenebiliriz.
Hem zihinsel hem de duygusal denge elbette meditasyondan da etkilenir. Fakat bu durumda daha sabırlı olmalıyız. Meditasyon derine inen bir süreçtir ve oradan iç Işığın bizi yavaşça dönüştürmesine izin verir. Meditasyon hayatımızı kolaylaştırır, düzeltir ve dengeler. Ve bu olurken zihinsel ve duygusal sorunlarımız artık ihtiyaç duymadığımız ölü dallar gibi kendiliğinden düşer. Yavaş ve istikrarlı bir süreçtir ancak etkileri uzun ömürlüdür.
Pranayama’nın etkilerinden kolayca büyülenebiliriz, çünkü hemen hissedilirler. Ancak hedefimiz tam dönüşümse, sabırlı olmalıyız ve kendimizde ve meditasyonlarımızda daha derine dalmaya çalışmalıyız. Pranayama hayati enerjimizden daha derine inmezken, meditasyon manevi seviyeye gider. Pranayama zihnimizi arındırabilir, bu yüzden meditasyon için çok yararlıdır, ancak zamanımızın çoğunu enerjimizi konsantrasyon ve meditasyon için kullanmak yerine nefes alma tekniklerine ayırırsak, çok uzağa gitmeyiz. Her durumda, sınıflarımızda hem meditasyon hem de nefes egzersizleri yapacağız.
Hadi bazı alıştırmaları deneyelim!
Ritmik solunum
Uygulayabileceğiniz ilk egzersiz, bir kez nefes alırken, Tanrı’nın, Yüce’nin veya Aum gibi basit bir mantranın adını bir kez tekrarlamaktır. Bu nefes uzun veya derin olmak zorunda değildir. Ardından nefesinizi tutun ve aynı adı dört kez tekrarlayın. Ve nefes aldığınızda, seçtiğiniz isim veya mantrayı iki kez tekrarlayın. Bir sayım için nefes alın, dört sayım için nefesinizi tutun ve kutsal sayıyı içe doğru tekrarlayarak iki sayım için nefes verin. Sadece bir-dört-iki sayılarını sayarsanız, herhangi bir titreşim, herhangi bir iç his almazsınız. Ama Tanrı’nın adını söylediğinizde, derhal Tanrı’nın ilahi nitelikleri – Saflık, Barış, Sevgi, Mutluluk ve diğerleri – size girer. Sonra nefesinizi tuttuğunuzda, bu ilahi nitelikler içinizde döner ve tüm safsızlıklarınıza, belirsizliklerinize, kusurlarınıza ve sınırlamalarınıza girer. Ve nefes aldığınızda, bu aynı ilahi nitelikler tüm ilahi dışı, tutucu, yıkıcı niteliklerinizi taşır.
~ Sri Chinmoy, Promised Light from the Beyond, Agni Press, 1973
Alternatif solunum
Normal solunumda burun deliklerimizin her ikisi de genellikle çalışır. Ancak alternatif burun delikleri ile düzgün bir şekilde nefes aldığımızda, zihinsel kaygı, endişe, depresyon ve doğamızda rahatsızlıklara neden olan diğer birçok şeyden derhal rahatlarız. Alternatif burun deliği solunumu en önemli solunum egzersizidir. Doğru burun deliğimizi kapatmak için sağ baş parmağımızı kullanarak başlıyoruz. Sonra sol burun deliğiyle nefes alıyoruz, sessizce Tanrı’nın, Yüce’nin veya puraka’nın adını sadece bir kez tekrarlıyoruz. Sonra sol burun deliğini sağ elin dördüncü parmağıyla kapatırız ve her iki burun deliği kapalıyken, nefesi tutarken Tanrı, Yüce veya kumbhaka adını sessizce dört kez tekrarlayın. Sonunda başparmağı sağ burun deliğinden kaldırıyoruz, hala sol burun deliğini kapalı tutuyoruz ve iki kez Tanrı, Yüce veya rechaka’yı tekrarlayarak nefes veriyoruz. Bazı Hintli Yogiler bu egzersizi saatlerce yaparlar, ancak rahatça ve kuvvet veya zorlama olmadan yapılmalıdır.
~ Sri Chinmoy, The body, humanity’s fortress, Agni Press, 1974
Kapatmak için Pranayama yaparken bazı riskleri belirtmek önemlidir. Çünkü aşırıya kaçmak kolaydır. Daha sonra tüm gün boyunca baş ağrısı çekebilir veya vücudumuzda dolaşan çok fazla enerji veya oksijenden dengeyi kaybedebiliriz. Aşırı durumlarda bazı organlarımıza zarar verebiliriz. Enerjide fazlalık bir dengesizliktir. Bu yüzden akıllı olmalıyız ve hiçbir şeyi abartmamak gerekir 🙂